Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2021 21:39 - за антихриста
Автор: zapetaika Категория: Други   
Прочетен: 453 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
..." Императорът с тъжен глас се обърнал към тях: „Какво още мога да направя за вас? Странни хора! Какво искате от мен? Не знам. Кажете ми го вие самите, християните, напуснати от по-голямата част от братята и вождовете си, осъдени от народното чувство: какво ви е най-скъпо в християнството?" Тогава, бял като свещ, станал старецът Иоан и кротко изрекъл: „Велики господарю! Най-скъп от християнството ни е самият Христос — Той Самият, а от Него е всичко, понеже ние знаем, че в Него живее цялата телесна пълнота на Божеството. Но и от теб, господарю, ние сме готови да приемем всяко благо, но само ако в щедрата ти ръка познаем светата ръка на Христа. И на въпроса ти: какво можеш да направиш за нас, ти отговаряме направо: изповядай сега пред нас Иисус Христос, Божия Син, дошъл тук в плът, възкръснал и отново идващ — изповядай Го, и ние с любов ще те приемем като истински предтеча на Неговото славно второ пришествие”. Той млъкнал и вперил очи в лицето на императора. А с него ставало нещо лошо. В душата му се надигнала същата адска буря, като онази, която преживял в съдбоносната нощ. Той напълно загубил вътрешното си равновесие и концентрирал всичките си мисли, за да не загуби и външното си самообладание и да не се издаде преждевременно. Правел нечовешки усилия, за да не се нахвърли с див крясък срещу говорещия и да не започне да го ръфа със зъби. Изведнъж чул познатия глас от отвъдното: „Мълчи и от нищо не се страхувай”. Той мълчал. Само вцепененото му помръкнало лице се изкривило и от очите му изскачали искри. Междувременно, докато говорел старецът Иоан, великият маг, който седял, целият загънат в широката си трицветна мантия, закриваща кардиналския пурпур, като че ли правел под нея някакви манипулации; очите му съсредоточено святкали и устните му помръдвали. През отворените прозорци на храма се виждало, че огромен черен облак закрил слънцето и скоро станало съвсем тъмно. Старецът Иоан не отклонявал смаяния си изплашен поглед от лицето на безмълвния император и изведнъж ужасен се отдръпнал назад, обърнал се и със сподавен глас извикал: „Чеда мои, антихрист!” През това време, придружена от оглушителен гръмотевичен трясък, в храма блеснала огромна кръгла мълния и закрила стареца. Всичко замряло за миг и когато зашеметените християни дошли на себе си, старецът Иоан лежал мъртъв."...

Сигурно някои от вас се досетиха, че това е част от "Кратка повест за антихриста" на невероятния Владимир Соловьов. 
Постарал се е Соловьов да надникне в последното време. Дали ще е така или нещо такова, никой от нас не знае. Но всеки от нас трябва да отгледа този старец Иоан. Било като син, било като внук, било като правнук, било вътре в себе си. Защото той, нероденият и раждащ се в нас старец Иоан, ще ни изкупи.



Гласувай:
2



Следващ постинг

1. candysays - !...
07.09.2021 21:30
Соловьов... Имам негова книга. Обичам много руската култура, литература, мисъл... Чувствам ги много близки до своята душа. Не бях попадала на този текст, благодаря за споделеното.
И коментарът е ...красив!
цитирай
2. zapetaika - :)
08.09.2021 16:57
Благодаря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zapetaika
Категория: Други
Прочетен: 9579
Постинги: 3
Коментари: 4
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930